SGBP Leaderboard 3

News

Watch out for the breaking news happening in the industry and SGBC’s latest developments.
 

Whole Room BTM Sides

Bukit View Secondary School (BVSS) students can look forward to having lessons in a green classroom fitted out with environmentally-preferred green building materials and eco-features.

 

Officially opened on 22 February 2018 by Mr Masagos Zulkifli, Minister for the Environment and Water Resources, the JOULES (Junior Outstanding Leaders in Environment for Sustainability) Smart Centre @ BVSS is a prime example of green building consciousness. With the support of the Singapore Green Building Council (SGBC), BVSS worked with various like-minded environmentally-conscious industry partners to make the facility a reality.

JOULES Main Signboards

As BVSS is an advocate for sustainability education and environmental stewardship, the JOULES Smart Centre is intended to bolster their four-year JOULES enrichment programme in order to better educate their students on key environmental issues and developments. Constructed with sustainability in mind, the JOULES Smart Centre was of the brainchild of SGBC’s Green Schools Initiative (GSI) educational outreach programme. These SGBC Green-certified professional services and products have helped the Centre to be energy efficient while creating a healthier indoor environment for the students.

Mr Masagos said, “The JOULES Smart Centre, with its green products and features, is a good example of sustainability practised. I hope the facility will inspire students to think about incorporating sustainable living in every aspect of their life, and to turn some of these ideas into action.”

Whole Room Back2

Fitted out with a wide range of certified green building products ranging from paint to the flooring, the facility also makes use of proven green building design features to overcome building issues. For example, using a combination of ceiling fans with air-conditioning set to higher temperatures can maintain comfort while reducing electricity consumption at the same time. An indoor green wall located at the front of the room improves indoor air quality and reduces noise levels by absorbing acoustic energy, giving students a healthy, positive place for learning. Apart from these, fittings and furniture provide for a conducive and attractive learning facility.

“When we first started on this endeavour, we were hoping to find building products that were suitable for our needs,” recounted Mr Vasuthevan K Ramamurthy, Principal of BVSS. “Through SGBC, we were able to gain access to a pool of certified building solutions that helped us to create a Smart Centre that exceeded our expectations. I am confident that our students will be making good use of this facility for the years to come.”

Whole Room Top Sides

The JOULES Smart Centre will be used for BVSS’ special curricular classes, as well as other school events and functions. Furthermore, plans are in the pipeline to enable community usage of the JOULES Smart Centre. SGBC is also looking into developing a case study using the JOULES Smart Centre as a benchmark to make the case for greener, healthier classrooms.

“Green building should not be adopted by just the building and construction industry alone. Research has shown that Green Mark-certified buildings are not only better for the environment, but also have positive effects for the building occupants. In the case of the JOULES Smart Centre at Bukit View Secondary School, it also serves as an invaluable learning opportunity to students,” highlighted Mr Tan Swee Yiow, President of the SGBC. “In Singapore’s Year of Climate Action, SGBC will ramp up educational efforts on the benefits of green buildings.”